Bolmåns Kanot

Vi hyr ut kanoter och kajaker på Lagaleden. För paddling på småländska och halländska Bolmån och Lagan med sjöarna Exen, Bolmen, Unnen samt Kösen.

Vi finns på Ågården i Nöttja, bara fem kilometer från motorväg E4, ca 19 km söder om Ljungby.

Våra kanoter paddlas främst på – Lagaleden - en av sydsveriges längsta kanotleder på närmare 170 kilometer, från Slättö kvarn i Storån (norr om sjön Bolmen), via Bolmån/Unnen och Lagan, till utloppet i Kattegatt. Med - som exempel - start i Nöttja till Kattegatt gäller ca: 70 - 80 km paddling på 3-5 dygn. Många lägerplatser finns utmed lederna. Med start i Nöttja paddlar Du kanot / kajak Lagaleden via Bolmån och Lagan mot Kattegatt. Du har 18 kilometer hinderfri paddling, via badsjön Exen, till Traryd.

kanot logo
kanot

Våra kanoter och kajaker

Kanoter

Vi använder endast stabila och sjösäkra INKAS aluminiumkanoter (godkända av Sjöfartsverket) och endast den större modellen, 5,25 meters längd - vikt 38 kg.

Kanottypen har plats för 3 personer (med ett extrasäte) men är som tur-kanot, med krav på plats för annan utrustning och packning, lämpligast för två personer.

Kajaker (mycket begränsat antal)

Huvudsakligen Prion Cruiser-kajaker. (single och dubbel)

Många lägerplatser

Utmed lederna finns många kanotcampingplatser. Kanotcheck säljes. Med ”kanotcheck” – eller kanotcampingcheck – förstås betalning för övernattning på lägerplatserna, där det som regel finns tältplats, grillplats, toalett, sopställ samt i vissa fall vindskydd.

Allemansrätten

Vi vill medverka till att minska slitaget på naturen och hänvisar, vid övernattning, till kanotlägerplatser. Utsikterna att få en ”egen” lägerplats är goda. Vi vill undvika "wild camping".